Pinnekjøtt av rådyr.

Publisert av tale den

Pinnekjøtt er godt. Og det er enkelt å lage selv. Enten det er av den tradisjonelle sauen, eller av vilt. Om man synes sau smaker litt mye, er rådyr suverent å lage av.

 

Vi starter med sider, bog etc. Jeg foretrekker å salte med lake. Koker opp vann, rører ut så mye salt som løser seg opp (mettet lake) og lar kjøle ned. Så er det bare å senke ned kjøttet. Jeg bruker vindunk til saltinga, men alle plastkar duger.

Ribbene bør ha med filétkammen (sag ned ryggraden) skal det bli noe særlig mat. I denne omgangen har jeg også tatt med bog. Det gir mer kjøtt og mindre bein. 3 dager i lake, så skylles kjøttet, og henges opp tørt og kjølig. Her bruker jeg bare en bod uten varmeovn. Heng det i minimum tre uker. Makstid er vel nesten uendelig, men jeg synes det er greit å sage opp, vakuumpakke, og oppbevare i fryseren.

Nå er rådyrpinnekjøttet bare å tilberede som alt annet pinnekjøtt. Vannes ut et døgn. Dampes 2-4 timer på bjørkepinner eller rist, til kjøttet slipper beinet noe. Og serveres med kålrotstappe.

Eller man kan modernisere det hele litt. Å tilberede på poteter med skall, i steden for pinner, har vunnet mange tilhengere. Saltet fra pinnekjøttet hindrer potetene i å løse seg opp, og potetene suger til seg smak. Her tester jeg enda et tips, og bytter ut vann med en blanding av øl og eplejuice. Også en kanelstang og noen laurbærblad oppi. Dette gav en flott base for saus. Egentlig bare å jevne.

En variant av pinnekjøtt, som virkelig kan anbefales ????