Apporterende harehund

Publisert av tale den

Nå framover tenker jeg å skrive litt om trening av hund. Altså ikke kondisjonstrening eller jakttrening, men innlæring av øvelser. For moro skyld eller nytte, det kan sikkert diskuteres. Men det er jo DEN årstiden, at noe skal man finne på. Og så tenkte jeg det hadde vært kjekt med en apportør. Her har jeg ikke akkurat noen vorstehhund, eller annen naturlig apportør, så man tar hva man har. Nå ble det hygen Gulla, hun er minst sannsynlig til å stikke av med, og sluke viltet.

Drivende hunder har generelt gjenstandsinteresse lik null, Og å bære ting gjør de helst ikke, så lekapport utgår veldig. Å prøve å tvinge dem til noe som helst -vel, da er man i hvert fall sikker på at de ikke gidder. Dermed blir det å shape inn det hunden skal gjøre. For godis vil de jo alltid ha (ja, bort sett fra når de jager da) Så nå kunne jeg sikkert børstet støv av klikkeren. Men det gidder jeg ikke. Her skal det ikke konkurreres i LP. Ingen øvelser behøver å være så presise at ikke et «BRA» gjør nytta.

Her er en gammel snutt av hvordan jeg starter innlæringen. (10 år siden, faktisk ????)

Like kjapt har det riktignok ikke gått med Gulla. Hun synes i utgangspunktet det er djevelens verk å holde noe i munnen – det er bikkja som knapt tar i en leke en gang, liksom. Så tilnærming til å gripe og holde har tatt noe lengre tid. Generalisering til å holde ulike gjenstander, derimot, har gått ganske fort. Metall, papir, stoff – alt går ganske bra. Bare det ikke er for stort å gape over. Det er vanskelig. Termokoppen min, for eksempel ????

Hente og levere i hånda går ganske bra. Har tatt innlæringen en sving innom håndtarget (dytte nesa i hånda) for å øke forståelsen for at apporten havner i hånda.

Parallelt med ulike gjenstander, trener vi med en kanindummy. Det er langt igjen til en varm, tung hare, men det er en start. Inne går det veldig bra, både å hente og holde. I dag fikk hun første økt ute. Det gikk bra å hente, men konsentrasjonen var ikke helt på topp. 30 varmegrader gjør det neppe bedre. Så når bikkja gjemmer dummyen i en busk, og flater ut, så er det vel greit å gi seg ????

Kategorier: Trening