Hvorfor ikke velge hygenhund som din neste jaktkamerat?

Publisert av tale den

Hare og revestøvere er kanskje ikke det folk flest velger av hund i det hele tatt? Jo da, det er nok jaktformer for spesielt interesserte. Men har man litt tid å avse til å sitte stille i skogen, så byr det på fantastisk spennende og imponerende hundearbeid. For min egen del, tvinget endring av jaktform og bruk av hund seg fram ved at jeg ikke lenger kan gå rundt i skauen, som man ofte må med rådyrhundene. Så da ble det harehunder, som gir meg mulighet til å jage inn hunder,  jakte og faktisk starte på jaktprøve,  uten å gå så mye som en meter. (Og hvis du ønsker mosjon selv, er altså en støver alltid klar for uante mengder trim, gjerne med trekk og kløv)

At hundene i tillegg er utrolig enkle og greie å ha i hus og å oppdra, er ikke akkurat noe minus. Jeg tror uhellene de tre hygenhundene hadde inne som valper, tilsammen, kan telles på en hånd! Litt svinn må man dog regne med, med støvervalp i hus. De ER fantasifulle, og å åpne dører tror jeg er en medfødt egenskap. Du vinner garantert ikke NM i hverken lydighet eller agillity med en støver. Vel er de lettlærte, men de er også svært selvstendige og har egene meninger om det meste (som en drivende hund MÅ)

Hvis du først har landet på at hare (eller reve) jakt er noe for deg, hvorfor ikke velge hygenhund? Hygen er en av våre tre nasjonale støverraser. Dunker, som er den tallmessig største, har vel de fleste hørt om. Men hygen står absolutt ikke tilbake for dunkeren jaktmessig. Faktisk er det hygen som over tid har best premieringsprosent av de Norske rasene. Hygenhunden er litt mer lettbygget, og for min del en mer praktisk modell enn de fleste andre støverrasene. Og så har de lyst, klangfullt losmål! For min del et viktig poeng i rasevalget, da jeg virkelig ikke kan fordra å høre på grovt og tørt losmål…

Her kopierer jeg inn valpeformidlerens gode argumenter for rasevalg:

-sykdom er så å si fraværende i vår rase. De får vanligvis en høy alder hvis de ikke er utsatt for ulykker.
-vi har veldig lav innavlsprosent i kullene.
-de er stort sett enkle å få til å jage det viltet de skal jage.
– de blir stort sett meget gode jagere hvis de får «det lille ekstra» av tid i skogen.
-de er rolige å ha i hus og meget familievennlige.

Det er født bra med hygenvalper i år, lista finner du her:

http://www.hygenringen.no/index.php/avelsradets-side/204-anbefalte-paringer-2019

Men negative sider med rasen? Tja, det spørs jo hva man ser på som negativt. De fleste er ikke hypersosiale. Men jeg synes jo igrunn ikke det er negativt at bikkjene ikke overfaller alt av fremmede, så lenge de ellers er miljøsterke. De fleste er tilgjengelige, selv om de kan være forsiktige.

I de fleste tilfeller synes jeg ikke noe om å skryte uhemmet av et rasevalg. Men skal man først ha hare (eller reve) hund, så er det absolutt verdt å kikke på hygen. De er liksom litt bortglemt og forbigått, og det fortjener absolutt ikke en så bra rase ????